СИНЕРГЕТИКА ІМПРЕСІОНІСТИЧНОГО ПИСЬМА В НОВЕЛІ ГІ ДЕ МОПАССАНА «ПЕРШИЙ СНІГ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті здійснено імпресіоністично-синергетичний аналіз новели «Перший сніг» Гі де Мопассана, осмислення художнього тексту як відкритої нелінійної системи, що функціонує за законами самоорганізації та ентропійного зростання. Теоретичним підґрунтям розвідки слугували положення синергетики, зокрема концепція дисипативних структур Іллі Пригожина, адаптована до аналізу літературного твору. У роботі обґрунтовано продуктивність застосування категорій відкритої системи, біфуркації, флуктуації, незворотності та ентропії до інтерпретації психологічної динаміки новели. Доведено, що імпресіоністична поетика Мопассана з її зосередженістю на миттєвих враженнях, грі світла, кольору та настроєвих нюансах моделює нестійку структуру буття, чутливу до зовнішніх і внутрішніх збурень. У зазначеній новелі холод нормандського простору постає як метафора ентропійного поля, що зумовлює руйнування внутрішньої рівноваги героїні. Епізод виходу босоніж у сніг інтерпретовано як точку біфуркації, після якої система переходить у новий режим функціонування – хворобу та екзистенційне переосмислення. Образ першого снігу потрактовано як символ фазового переходу й концептуальний маркер межового стану. Парадоксальне відчуття щастя у фіналі інтерпретується як форма нової впорядкованості, що виникає в умовах граничної психологічної напруги. Наукова новизна дослідження полягає у вперше здійсненому комплексному застосуванні синергетичної парадигми до аналізу малої прози Мопассана і новели «Перший сніг», зокрема, що відкриває перспективи міждисциплінарного діалогу між літературознавством і теорією складних систем.