КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ CАМОБРЕНДИНГУ В СУЧАСНОМУ ПРЕЗИДЕНТСЬКОМУ ДИСКУРСІ США НА МАТЕРІАЛІ ВИСТУПІВ ДОНАЛЬДА ТРАМПА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджено комунікативні стратегії самобрендингу в сучасному президентському дискурсі Сполучені Штати Америки на матеріалі публічних виступів Дональда Трампа різних жанрів (передвиборний анонс, інавгураційні промови, звернення до Конгресу). Теоретичним підґрунтям роботи є підходи політичного брендингу (як системи «вражень/іміджу», що формується комунікацією та візуальними «вузлами»), критичного дискурс-аналізу, фрейм-аналізу та мультимодального дискурс-аналізу. Самобрендинг розглянуто як інструмент конструювання легітимності та лідерської ідентичності через поєднання макрофреймів (криза → порятунок; «народ» → «еліта»), стилістичних прийомів (повтори, анафора, гіпербола, паралелізм), а також метадискурсивних маркерів «бренд-менеджменту» (пряме говоріння про “brand”). Показано, що ключовими векторами самобрендингу Трампа є: (1) позиціонування себе як «ефективного переможця/угодника» (deal-maker); (2) популістське ототожнення з «забутими» групами через інклюзивне we і протиставлення «ми/вони»; (3) сакралізована легітимація місії (провіденційні формули, апеляції до Бога); (4) ритмізація меседжів через повтори та лозунги, що підсилюють запам’ятовуваність і медійну тиражованість фраз. Висновки окреслюють перспективи подальших досліджень самобрендингу як мультимодальної практики (текст + голос/інтонація + жести + сценографія) (Lees-Marshment, 2019).