КОНЦЕПТ «FASHION» В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ: МУЛЬТИМОДАЛЬНИЙ ПІДХІД (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджується концепт FASHION як багаторівнева когнітивно-семіотична конструкція, існування якої в умовах цифрової культури набуває принципово нових форм. Відправною точкою аналізу є положення когнітивної лінгвістики щодо природи концептів та механізмів мультимодального означування. Встановлено, що FASHION не зводиться до уявлень про одяг чи стиль: він акумулює мовні, візуальні, культурні та ідеологічні складові, що перебувають у постійній взаємодії. Корпусом матеріалів слугували публікації Vogue, Harper’s Bazaar та Elle, а також офіційні репортажі з Met Gala за 2021–2024 роки. Виявлено, як саме цифровізація – поширення Instagram, TikTok, Pinterest та онлайн-версій видань – змінює семантику концепту: з’являються субполя digital fashion, phygital fashion, sustainable fashion, що свідчать про розширення концептуальних меж явища. До тематичних домінант дискурсу моди зараховано ідентичність, тілесність, владу, гендер, стиль і культурну приналежність. Для досягнення мети дослідження застосовано концептуальний, лінгвокультурний, мультимодальний та дискурсивний аналіз. Показано, що Met Gala і міжнародні тижні моди функціонують як своєрідні «каталізатори» семантичних зрушень у структурі концепту FASHION – щорічна тема події продукує нові концептуальні опозиції та актуалізує раніше периферійні ознаки. Окремо розглянуто проблему перекладу мультимодальних компонентів концепту: в україномовному середовищі перекладачі вдаються до транскрипції, функціонального аналога та експлікації, нерідко комбінуючи їх. Результати дослідження мають практичне значення для когнітивної лінгвістики, стилістики, медіасеміотики та перекладознавства.