СИТУАТИВНЕ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ: АДАПТИВНІ МОДЕЛІ РЕАЛІЗАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджено особливості впровадження ситуативного навчання іноземних мов в умовах соціальної та освітньої нестабільності. Наголошено на необхідності адаптивних моделей навчання, які забезпечують безперервність освітнього процесу та збереження його комунікативної спрямованості. На основі аналізу сучасної наукової літератури та узагальнення педагогічного досвіду виокремлено три основні моделі: контекстно-адаптивну, гібридну ситуативну та психоемоційно орієнтовану. Кожна модель спрямована на подолання специфічних викликів нестабільних умов, підтримання навчальної мотивації, залученості та ефективності процесу оволодіння мовою. Дослідження показує, що ситуативне навчання сприяє розвитку іншомовної комунікативної компетентності, критичного мислення, емпатії та навичок міжособистісної взаємодії в динамічних і непередбачуваних умовах. Окрім того, підкреслюється важливість методичної підготовки викладачів, гнучкого планування занять, адаптивних стратегій викладання та постійного професійного розвитку педагогів. Результати свідчать, що адаптивні моделі не лише пом’якшують негативні наслідки нестабільності на результати навчання, а й сприяють комплексному розвитку здобувачів як автономних, комунікативно компетентних та емоційно стійких особистостей. Стаття містить практичні рекомендації щодо інтеграції підходів ситуативного навчання в навчальні програми, забезпечуючи баланс технологічних, когнітивних та психоемоційних компонентів сучасної освіти іноземних мов. Ці висновки особливо актуальні для педагогів, які працюють в умовах невизначеності, переміщення або швидких соціальних змін.