СОЦІОКУЛЬТУРНЕ ЗНАЧЕННЯ ВОЛОДІННЯ ІНОЗЕМНИМИ МОВАМИ В ЕПОХУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У цій статті йдеться про найважливіше та ключове значення знання іноземних мов в умовах глобалізації сучасного суспільства. Наголошується, що володіння іноземними мовами усуває мовні бар’єри, відкриває доступ до інформації, що сприяє професійному зростанню фахівців. Наголошується, що конкурентоспроможність фахівця визначається не лише його професійними навичками, а й передусім знанням іноземних мов та його здатності працювати у міжнародному багатомовному середовищі. Автори повідомляють, що в епоху глобалізації та інформаційного суспільства знання іноземних мов є необхідністю, а не перевагою. Показується, що особлива та основна увага при вивченні іноземної мови у вузі, особливо у технічних спеціальностей, необхідно приділяти професійно-орієнтованій спрямованості навчання. У статті розглядаються особливості процесу навчання іноземних мов у технічному вищому навчальному закладі на сучасному етапі, сучасні методи та технології, а також проблеми та перспективи розвитку цій галузі. Особливу увагу приділено розгляду інноваційних підходів, спрямованих на підвищення ефективності навчання та мотивації учнів. Зазначається, що використання інноваційних підходів у навчанні іноземних мов у вищому навчальному закладі сприяє підвищенню ефективності навчання іноземних мов та мотивації студентів. (з досвіду викладання німецької мови). У статті показано, що володіння іноземними мовами є важливим фактором розвитку інтелектуального та професійного потенціалу фахівця, який зможе ефективно працювати в мультикультурному та багатомовному середовищі. Стаття може бути цікава та корисна викладачам іноземних мов та лінгвістам.