АНТРОПОЛОГІЧНА СКЛАДОВА КАТАСТРОФІЧНОГО ДИСКУРСУ У “РОМАНІ-СВІДЧЕННІ” С. АЛЕКСІЄВИЧ “ЧОРНОБИЛЬ: ХРОНІКА МАЙБУТНЬОГО” ТА РОМАНІ АЙРІН ЗАБИТКО “НЕВМИТЕ НЕБО” (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2012)
У статті відстежуються основні складові антропологічного катастрофізму кінця ХХ поч. ХХІ ст. Викладені спостереження над формами художнього зображення катастрофічного дискурсу у “романі-свідченні” С. Алексієвич “Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього” та романі Айрін Забитко “Невмите небо”. Визначені типологічні збіги та розбіжності, генетичні спорідненості у цих творах. Звернено увагу на жанрові особливості у них. Обраний літературний матеріал розглядається як приклад віддзеркалення технократичної та антропологічної кризи нашої доби, яка призвела до нових пошуків у літературі.