ПОНЯТТЯ ПРО ЛІНГВОКУЛЬТУРЕМУ В КОНТЕКСТІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті розглядається поняття базової одиниці лінгвокультурології – лінгвокультуреми, що акумулює в собі як власне мовні уявлення, так і тісно пов’язане з ними позамовне культурне середовище. Розкриваються особливості лінгвокультуреми як основного джерела пізнання духовної культури етносу і кращого розуміння його суспільного устрою в процесі міжкультурної комунікації. Проаналізовано праці вітчизняних та закордонних мовознавців, що працювали у сфері лінгвокультурології, показано розбіжності в їх поглядах на виокремлення та визначення основної лінгвокультурологічної одиниці. Доведено важливість розуміння інформації, що несе в собі лінгвокультурема для успішного міжкультурного спілкування.