СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ СЕМАНТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК АНГЛІЙСЬКИХ КОГНІТИВНИХ ДІЄСЛІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовано лексико-семантичну групу англійських дієслів на позначення мисленнєвої діяльності. У межах зазначеної лексико-семантичної групи висвітлено множинні класифікації англійських когнітивних дієслів. На основі отриманої інформації було зроблено висновок, що лексичні одиниці на позначення мисленнєвої діяльності не лише описують процеси, які відбуваються під час спостереження та усвідомлення людиною нового поняття, а й відображають шлях отримання, розуміння, запам’ятовування та майбутнього відтворення нової інформації. Детально досліджено існуючі принципи та критерії виокремлення дієслів на позначення мисленнєвої діяльності, а також запропонована загальна класифікація дієслів, що характеризують процес мислення та згідно якої відбувається організація дієслівної лексики в межах лексико-семантичного поля «Мисленнєва діяльність».