СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «МЕМУАРИСТИКА» ТА «ЕПІСТОЛЯРІЙ» В АВТЕНТИСТИЧНІЙ ЛІТЕРАТУРІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті здійснений аналіз співвідношення й розрізнення жанрів документалістики (мемуарів та епістолярію). Межі поміж жанрами ускладнюються через суперечливу модель фактичності, а саме через мультизначність терміну «література факту». Термінологічна заміна (на «автентистичну літературу») є першим етапом на шляху до визнання жанрової самостійності епістолярію. Наступним етапом до такого визнання є дослідження комунікативної еволюції (а згодом епістолярної комунікації) та її діалогічне обґрунтування у філософському та психологічному вимірах. Проведений аналіз дозволив провести межі розрізнення між мемуаристикою та епістолярієм і визначити епістолярну комунікацію – Briefwechsel – як самостійну жанрову одиницю, що має такі стильові ознаки: чітка структурованість, протеїчність, яскраво виражена особа автора, котрий є кодувальником та декодером інформації, діалогічність, тощо.