ВІДОБРАЖЕННЯ ЖІНОЧИХ ПОЗИТИВНИХ ВНУТРІШНІХ ЯКОСТЕЙ В КИТАЙСЬКИХ ТА ПОЛЬСЬКИХ ПРИСЛІВ’ЯХ: ЕТНОЛІНГВІСТИЧНИЙ ПІДХІД (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті досліджуються та порівнюються позитивні внутрішні якості жінок, відображені в китайських та польських прислів’ях. Було встановлено, що традиційна (національна) культура, культурна символіка, соціальні та гендерні стереотипи є джерелами особливостей, які лежать в основі аналізованих жіночих позитивних внутрішніх якостей. Критичний аналіз прислів’їв вияв соціальні вірування, етнічне та гендерне упередження щодо жінок в обох суспільствах. Так в обох культурах внутрішні якості забезпечують чіткий моральний компас, що вказує на ідеальну жіночу поведінку. Однак лише в китайських прислів’ях ми знайшли докази, що низький інтелектуальний та культурний рівень є позитивним атрибутом хорошої дружини.