СТАЛКЕР» І «СТАЛКЕРСТВО» В РОМАНІ М. КАМИША «ОФОРМЛЯНДІЯ, АБО ПРОГУЛЯНКА В ЗОНУ» ЯК СПРОБА ВІДХОДУ ВІД ТРАГЕДІЙНОГО ДИСКУРСУ ЛІТЕРАТУРИ ПРО ЧОРНОБИЛЬ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовано особливості зображення сталкера та процесу сталкерства в дебютному романі українського письменника М. Камиша «Оформляндія, або Прогулянка в Зону». Акцетовано, яким чином автор нівелює трагедійний пафос у творі про Чорнобиль. Деталізовано осмислення образу сталкера в рамках соціологічної концепції З. Баумана та у контексті теорії мономіфу Дж. Кемпбела. Простежено, якою постає Зона відчуження у рецепції нелегала.