ЕПІҐРАМИ ВІТАЛІЯ ДУБЕНСЬКОГО, АБО МЕТАФІЗИКА СВІТЛА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Вірші Віталія Дубенського як ранній різновид емблематичного мислення розглядаються з погляду їх функцій в контексті інтерпретації співвідношення Бог-світ-людина, парадигми світла й темряви та розвитку української аскетичної традиції. У метафізичному плані потрактовано досвід спостережень над життям світу і життям тексту, що служить основою комунікації між авторами йчитачами різного часу, виявляючи тотожність загальнолюдських переконань і мотивуючи пізнання історичних форм літературного досвіду.