РОМАНТИЧНА МІФОМОДЕЛЬ ПОВІСТІ ЮРІЯ ПОКАЛЬЧУКА «ОЗЕРНИЙ ВІТЕР» (ДО ПИТАННЯ ПРО «ВОЛИНСЬКИЙ ТЕКСТ») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті поняття «міфомодель» запропоновано відмежувати від таких понять, як «міф», «міфема», «міфообраз» і «міфологія», що позначають елементи вірувань, які внаслідок рефлексії культурою-наступницею отримали статус міфів/міфологій. Моделювання передбачає свідому настанову на будування чогось нового з раніше використаних у культурі елементів. Першими цю інтенцію міфів відкрили романтики, розвинули модерністи і постмодерністи.Повість Юрія Покальчука «Озерний вітер» усвідомлено регіональна: йдеться про творення поетичного образу Волині, укоріненого у фольклор. Тут використана схема творення місцевих легенд, які пояснюють походження географічних об’єктів і назв. Автор ніби намагається компенсувати відсутність у волинській традиції романтичної моделі, перехідної від фольклору до літератури, томувертається до романтизму. Це інтерпретативна модель також щодо «Лісової пісні» Лесі Українки. У статті йдеться про те, що під впливом семіотики та російської школи дослідники активно вивчають міські тексти культури, за аналогією приєднують до них також тексти регіональні. Але поняття «Волинський текст», яке входить у науковий обіг у зв’язку з вивченням теми Волині в літературі, поки що дискусійне, існування цілості під такою назвою викликає велику кількість питань.