«ВІЙНА ПІСЛЯ ВІЙНИ», АБО ВОЛИНЬ У ЛІТЕРАТУРНІЙ ВЕРСІЇ ПАМ’ЯТІ (ЗА РОМАНАМИ А. КОКОТЮХИ «ЧЕРВОНИЙ» ТА «ЧОРНИЙ ЛІС») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Пропоновані до розгляду романи Андрія Кокотюхи – це спроба нового прочитання окремих сторінок минулого в ключі актуальних у гуманітаристичному дискурсі студій над пам’яттю. Національно-визвольну боротьбу в контексті дослідження розглянуто як «подію пам’яті». Основний локус – Волинь – зосереджує увагу дослідника на явищі «простору пам’яті». Літературна версія діяльності УПА на Волині в аналізованих творах є однією з художніх спроб реконструкції міфу Другої світової війни та насаджених радянських стереотипів, пов’язаних із нею.