Лексична метафора у фокусі перекладацьких студій (на матеріалі текстів сучасних мас-медіа) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У цій статті піднято актуальне питання українсько-англійського перекладу оказіональної метафори, що функціонує в сучасній медіа-мові. Вироблено орієнтовний алгоритм перекладу образних засобів та модель аналізу й перекладу оказіональної метафори (масмедійного дискурсу). Характерним способом перекладу оказіональної метафори є калькування. У процесі перекладу було використано й лексико-граматичні трансформації, генералізацію, конкретизацію та модуляцію, що спричиняють часткову втрату образності, тому орієнтиром у перекладі оказіональної метафори стає відтворення домінантної функції, що виправдовує такі зміни.