АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ БІЛІНГВІЗМУ В БОЛГАРОМОВНОМУ КОНТИНУУМІ ПОДУНАВ’Я (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
В роботі описано форми контактування болгарської, російської та української мов в болгаромовних селах півдня України. З’ясовано, що білінгвізм – це перш за все соціокультурний феномен, який необхідно вивчати в різних аспектах, насамперед у соціолінгвістичному, психолінгвістичному і власне лінгвістичному. Соціолінгвістичний аспект передбачає дослідження суспільних функцій і сфер застосування кожної з мов у певній спільноті, опис процесу і результатів їх взаємодії. У психологічному аспекті досліджено, як контакт двох/ трьох мов впливає на мовну поведінку білінгвів, їх індивідуальна двомовність. У педагогічному аспекті розглянуто методи викладання мов у ситуації багатомовності. Виявлено, що в лінгвістичному аспекті використання декількох мов в комунікації призводить до інтерференції, змішування мов, кодовим перемикань.