ЕМОЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ТАКТИКИ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ КОГНІТИВНОГО ДИСОНАНСУ ПЕРСОНАЖІВ СУЧАСНИХ ФРАНЦУЗЬКИХ ДЕТЕКТИВНИХ РОМАНІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Когнітивний дисонанс як незбіг когнітивних елементів у системі знань індивіда, що провокує внутрішній психологічний дискомфорт, може бути нейтралізований не тільки з апеляцією до розуму адресата у розумінні несумісної інформації, але й також із залученням емоційно-психологічних тактик. У статті розглядаються такі тактики усунення когнітивного дисонансу як заспокоєння, активізація розумових здібностей та ігнорування. Їх метою не є надання додаткової інформації, проте навпаки несприйняття героєм дисонуючих фактів, впорядкування думок персонажа, його заспокоєння та підбадьорення. Дослідження здійснене на матеріалі текстів сучасних французьких детективних романів.