МОРФОЛОГІЧНО-ІМЕННИКОВА НОРМА В СИСТЕМІ ТА УЗУСІ: ЗАКОНОМІРНОСТІ ВЗАЄМОДІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Скваліф іковано іменниково-морфологічну норму з виявом її статусу в множині граматичних норм, схарактеризовано системність, структурованість іменниково-морфологічних норм, визначено основні й неосновні тенденції впливу узусних дискурсивних практик на особливості вияву іменниково-морфологічних норм. Уперше проаналізовано динаміку морфологічної норми родової диференціації іменників іншомовного походження нульової відміни з визначенням особливостей поширення вторинної іменниково-морфологічної норми з-поміж аналізованих лексем. З’ясовано закономірності співвідношення іменниково-морфологічного нормативного інваріанта з його варіантами та встановлено тенденції формування вторинного іменниково-морфологічного інваріанта норми. Диференційовано узуальні й оказіональні вияви іменнико-морфологічної норми та скваліфіковано поширення узуальних практик відмінюваності з-поміж іменників нульової відміни.