СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЛОВОТВІРНОЇ ПАРАДИГМИ ДІЄСЛІВ ЗІ ЗНАЧЕННЯМ «ПЕРЕМІЩЕННЯ ВНИЗ» В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовано структурно-семантичні особливості типової словотвірної парадигми префіксальних дієслів динамічної просторової локалізованості в українській мові. У ході дослідження з’ясовано структуру типової словотвірної парадигми – субстантивно-ад’єктивно-вербально-адвербіальна, виявлено типологію семантичних позицій кожної із зон, визначено, що для словотвірного значення «опредметнена дія» характерна найбільша глибина місць; констатовано, що частину іменників зі значенням «опредметнена дія» тлумачні словники взагалі не фіксують; установлено набір словотворчих засобів, що експлікують словотвірні значення, а також кількісну наповнюваність зон та семантичних позицій.