ГРАМАТИЧНО ПРАВИЛЬНЕ МОВЛЕННЯ ЯК ОСНОВА ЗАПОБІГАННЯ КОМУНІКАТИВНІЙ ДЕВІАНТНОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У пропонованій статті з’ясовано феномен граматичної правильності мовлення, її сутність, зміст й обсяг поняття, визначено роль у білінгвальному середовищі та місце в культуромовному розвитку особистості. Розглянуто лінгвістичні основи методики роботи над попередженням та подоланням помилок: взаємодію граматичної норми, граматичної системи та структури мови, визначено причини виникнення граматичних девіацій. Окреслено труднощі дотримання норм граматичного ладу української мови мовцями-білнгвами: відсутність диференціації граматичних одиниць української мови; перенесення законів граматики російської мови в українське мовлення; нехтування граматичними особливостями української мови внаслідок відсутності подібних у російській.