ОСНОВНІ КАТЕГОРІЇ МОВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті охарактеризовано основні категорії мовної комунікації (дискурс, мовленнєвий акт, мовленнєвий жанр), з’ясовано їх особливості та ознаки. Розглянуто різні інтерпретації розуміння означених категорій: дискурсу як складного комунікативного явища, що включає мовну, мовленнєву, соціокультурну, прагматично-діяльнісну обізнаність і вправність мовця; мовленнєвого (комунікативного) акту як мінімальної одиниці спілкування цілеспрямованої мовленнєвої дії, що характеризується інтенціональністю, цілеспрямованістю, конвенціональністю; мовленнєвого жанру як стилістичного явища; типу висловлювання, комунікативного явища, що складається з певної кількості мовленнєвих актів учасників комунікації. Визначено позиції співвідношення між основними категоріями мовної комунікації. Доведено, що від розуміння їх сутності і природи залежить визна- чення підходів, принципів, форм і методів організації навчальної діяльності. З’ясовано роль означених одиниць в успішному спілкуванні; обґрунтовано можливість їх вивчення у курсі української мови.