ХУДОЖНІЙ СВІТ АНАТОЛІЯ ФЕДЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Відомо, що вся історія людського буття завжди була перейнята пошуками ідеального щастя та краси. Кожна людська душа прагне осягнути прекрасне, дійти до досконалості. Із християнського погляду, краса безпосередньо має відношення до буття. Категорія sacrum (сакральне) – одне з найзагальніших понять. Сакральне та літературний процес нерозривно пов’язані. Водночас час, кожен із цих феноменів – самостійний у своїй основі і має власний зміст. Саме в цьому специфіка й сила художнього малювання словом, у ньому величезні зображувальні можливості мови як матеріалу словесного мистецтва. Втрата духовних опор людини й самої здатності до традиції, проникнутої сакральним, спричинює негативні вияви в житті людини і, як наслідок, відчуження її сутнісних сил. За таких обставин розкриття смислу та ролі сакрального набуває статусу однієї з ключових проблем сучасного гуманітарного знання.