ДІЛОВИЙ ТЕКСТ ЯК ЖАНРОВИЙ І ТЕКСТОВИЙ ФЕНОМЕН (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проводиться аналіз ділових текстів – контрактів, договорів, ділових листів і тендерних документів, які вважаються основними нормативними документами, шо регулюють діяльність фахівців у багатьох сферах суспільства. Був встановлений той факт, що будь-який діловий текст має свою власну комунікативну мету, але у загальному, всі документи мають на меті змусити адресата вступити у мовний контакт. Визначені основні правила складання ділового тексту. Підтверджено належність ділових текстів до мовленнєвих жанрів офіційно-ділового стилю з точки зору мовних та позамовних факторів. Встановлені основні закономірності функціонування ділових текстів.