ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО НАФТОГАЗОВОГО СТАНДАРТУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття присвячена дослідженню термінологічного поля міжнародних нафтогазових стандартів на прикладі ISO 13628-2. Уточнено поняття «міжнародний нафтогазовий стандарт», «нафтогазовий текст», «нафтогазовий термін». Доведено, що МС ISO 13628-2 як нормативний документ і взірець англомовного фахового тексту виступає як складноорганізована та чітко структурована модель, що відзначається високим рівнем інформативності, оскільки терміни служать одиницями знання про об’єкти, процеси, дії та поняття у нафтогазової промисловості. Виокремлено основні тематичні групи термінів, що грунтуються на поняттєвому взаємозв’язку між терміноодиницями. Описано типові термінологічні моделі, які можуть стати основою для подальшої побудови алгоритму їх перекладання.