РЕЗОНАНС ІЗ КУЛЬТУРОЮ ПРОСВІТНИЦТВА В НАУКОВІЙ ФАНТАСТИЦІ ТА ФЕНТЕЗІ УРСУЛИ ЛЕ ГУЇН (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття має на меті розглянути вплив культури Просвітництва на творчість майстра американської наукової фантастики й фентезі Урсули Ле Гуїн (1929–2018). Зазначено, що наукову фантастику поєднують з філософію більшості просвітників матеріалістичне сприйняття світу як збагненного об’єкта дослідження та експлуатації, домінування ідей над образністю, яскраво виражена пропагандистська основа, пафос ствердження позитивного героя, критична спрямованість. Паралелі літератури фентезі, яка ґрунтується передусім на сюжетному припущенні ірраціонального характеру, та раціонально орієнтованого художнього досвіду Просвітництва менш очевидні, але й між ними існують спільні риси, а саме виховна спрямованість і культ природної людини. Наголошується, що творчому доробку Урсули Ле Гуїн притаманні такі базові постулати епохи Просвітництва, як виховна спрямованість, пропаганда культури та знань, боротьба з догматизмом, віра в прогрес як шлях до гуманізації, захист свободи в усіх її проявах, антирелігійний пафос, культ природної людини тощо. Великі прозові твори письменниці часто сягають корінням до роману-подорожі або роману виховання, які були провідними жанрами Просвітництва.