РИТОРИКА ОПОВІДАННЯ ПАНТЕЛЕЙМОНА КУЛІША ПРО СЕВЕРИНА НАЛИВАЙКА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Оповідь про військову славу Северина Наливайка та версія його белетризованої біографії у драмі «Цар Наливай» складають епізод козацьких воєн, які трактуються Пантелеймоном Кулішем як боротьба двох сил волі/анархії та цивілізації/порядку на українських землях. Серед засобів, завдяки яким ідеологізується наратив і реконструюється козацький міф, аналізуються прийом перифрази (іменування), метафора вовка та композиційний принцип антитези (Жолковський / Наливайко). Образні вставки в описах подій також фіксують топоси, що сприймаються автором як варті переосмислення із врахуванням сучасних йому гуманістичних позицій (насилля, грабунки, пияцтво).