ТЕОРІЯ АНГЛІЙСЬКОЇ ІДІОМАТИКИ: ДЕФІНІЦІЇ, ІДЕЇ, ПІДХОДИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Працю присвячено теоретичним питанням англійської ідіоматики. Розглянуто ключові терміни та ідеї та схарактеризовано традиційний (базується на семантичному принципі міри переосмислення компонентів) і когнітивний (побудований на критеріях цілісності значення, граматичної нормативності, валентності та прагматичної орієнтованості) підходи до її опису. Запропонована у статті модель ідіоматики включає два типи ідіоматичних одиниць: ідіоматичні конструкції (мають у складі один фіксований елемент) та ідіоматичні вирази (складові елементи відзначаються абсолютною або відносною фіксованістю). Основними параметрами в побудові моделі англійської ідіоматики визначено семантичну цілісність, лексичну наповненість і відтворюваність.