КЛАСИФІКАЦІЯ ТИПІВ ГЕРОЇВ РОЛЬОВОЇ ЛІРИКИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті досліджено художній феномен рольової лірики. Проаналізовано проблематику теоретичних пошуків літературознавців у дослідженні специфіки субʼєктної організації лірики. Охарактеризовано спектр субʼєктів поетичного мовлення рольової лірики. Зроблено спробу типологізації рольових типів вираження авторської свідомості в українській ліриці ХІХ – ХХ ст. Проаналізовано різновиди власне рольового типу героя – персоналізований та персоніфікований, а також формально-рольового типу та його субʼєктних форм – героя-маски та героя-емблеми.Розглянуто питання, повʼязані із прийомами композиційного та мовленнєвого оформлення поетичного рольового тексту. Окреслено концептуально-змістовні його ракурси, які виявляють себе на рівні вираження ідейно-тематичних концептів твору.