ВІД ВАРІАНТІВ ПИСЕМНОЇ МОВИ ДО ЛІТЕРАТУРНОГО СТАНДАРТУ: І. С. НЕЧУЙ-ЛЕВИЦЬКИЙ ПРО РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто теоретичні та практичні питання співвідношення писемної літературної мови й літературного стандарту. Простежено конкретні історичні умови, що мали вплив на формування літературної мови як важливого засобу самоствердження української нації. Проаналізовано внесок І.С. Нечуя-Левицького у розв’язання окремих питань розвитку української літературної мови та її варіантності. Зроблено висновок про те, що письменник своєю художньою мовною практикою утверджував естетичний канон української літературної мови кінця ХІХ – початку ХХ ст.