ОЦІННІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЇЇ ВИРАЖЕННЯ ЯК СЕМАНТИЧНІ КАТЕГОРІЇ (НА ПРИКЛАДІ НІМЕЦЬКОМОВНОГО ДІАЛОГІЧНОГО ДИСКУРСУ) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто особливості вираження оцінки, а також способи її інтенсифікації у контексті німецькомовного діалогічного дискурсу. Оцінка, як один із різновидів прояву модальності, припускає різноманітні суб’єктивні втручання у висловлення, включаючи не тільки відповідну його інтерпретацію, а й різну емоційну реакцію комунікантів на почуте. Емоції, як психічне явище, відображають у свідомості людини її емоційне ставлення до навколишнього світу. Емоційні процеси завжди представлені в семантиці оцінних слів, які використовуються комунікантами в різних ситуаціях спілкування для вербалізації оцінно-емоційного ставлення співрозмовників до почутого. Інтенсифікатори виступають одним із засобів актуалізації модальності, що обумовлена особливостями їхньої оцінної семантики.