АБСТРАКТНІСТЬ/КОНКРЕТНІСТЬ ЯК КОНСТАНТА ІМЕННИКОВОЇ ЛЕКСИКИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Абстрактні імена – це феномен, дослідження якого стосується різних галузей наук. Класична опозиція між конкретним і абстрактним спонукає до аналізу цього явища з філософської, чи, радше, онтологічної точки зору, оскільки предмет чи річ є завжди конкретними, а елементи, які позначають їх вже є результатом абстрагуючої діяльності. У статті досліджується протиставлення конкретного/абстрактного в мові, значення розглядаються і класифікуються не за суто зовнішніми ознаками об’єктів, а за тим, які ознаки відображаються в значенні. Розглядаються два типи гіпотез, які, своєю чергою, базуються на критеріях двох типів: логічних, коли йдеться про поняття залежності і предикації та онтологічних. Аналізується можливість розгляду зазначеної дихотомії через призму опозицій матеріальне/нематеріальне, смисл доступний/недоступний.