РОЗВИТОК НАВИЧОК ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття присвячена розвитку навичок вирішення проблем у студентів. Автори зосередилися на тому, що діяльність з вирішення проблем може бути прекрасним інструментом для того, щоб сформувати у студентів готовність вирішувати проблеми в житті, оскільки здатність критично аналізувати проблему, усвідомлювати її складові та розробляти рішення для її вирішення – цінне уміння, яке варто набути в житті. У статті висвітлені особливості формування майстерності вирішення проблем; проаналізовано основні проблеми розробки діяльності та вказівки до них у контексті формування навичок вирішення проблем; сформульовано основні засади формування майстерності вирішення проблем; представлено модель та розроблено зразки діяльності з даної проблеми. Застосування означеної діяльності комплексно і систематично в рамках загальноосвітньої моделі дає можливість забезпечити методологічно обумовлений підхід, який сформує так звані «Навики 21 століття»: критичне мислення, вирішення проблем, співпрацю і самостійність управління.