Стиль мислення маргіналізованого персонажа постмодерністського роману: когнітивно-стилістичний вимір (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті застосовано когнітивно-стилістичний підхід до аналізу стилю мислення ментально девіантних персонажів-маргіналів, навколо яких розгортається сюжет постмодерністського експериментального роману. Застосовано поєднання лінгвостилістичного аналізу із теорією концептуальної метафори до тексту романів М. Аміса. Обгрунтовано використання терміна стиль мислення для апелювання до лінгвістичних виборів за якими стоїть світогляд, що відображає альтернативну концепцію уявного світу персонажем. Внаслідок застосування цього підходу розглянуто процес інтерпретації стилю мислення персонажа як ідіосинкратичного явища, виокремлено ряд стилістичних прийомів, наративних тактик та концептуальних моделей, що є ключовими для досягнення такого ефекту.