ВИРАЖАЛЬНІ ЗАСОБИ СУЧАСНОГО НАУКОВО-ПОПУЛЯРНОГО ТЕКСТУ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕКЛАДУ КНИГИ МІЧІО КАЙКУ «МАЙБУТНЄ РОЗУМУ. НАУКОВІ СПРОБИ ОСЯГНУТИ, ВДОСКОНАЛИТИ І ПІДСИЛИТИ ІНТЕЛЕКТ») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розкрито виражальні та прагматичні можливості тих мовностилістичних засобів, що увиразнюють науково-популярний виклад книги Мічіо Кайку «Майбутнє розуму. Наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект». Виявлено складники (на рівнях діалогічності, образності, протиставлення, відсилання до певних художніх творів чи кінокартин), які пов’язані з емоційно-інтелектуальним впливом на аудиторію. Встановлено, що активна авторська позиція щодо формування наукових знань в адресата сприяє засвоєнню складних раціональних понять, зумовлює постійну взаємодію дослідника з читачем. З’ясовано функціональне навантаження експресивних елементів, що полегшують сприйняття представленої наукової картини світу.