ЕКСПЛІКАЦІЯ АВТОРСЬКОЇ СВІДОМОСТІ У ТВОРАХ ОНОРЕ БАЛЬЗАКА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Проблема автора, способи вираження авторської свідомості, авторська ідентичність і репрезентація, зв’язок і взаємодія автора і героя, автора і читача – предмет наукової рефлексії провідних літературознавців. Осягнення авторського задуму, виявлення авторської оцінки – це шлях до розуміння художнього змісту твору. Авторська позиція завжди виражається в тексті, в системі художніх образів-характерів, сюжетній, композиційній структурі. Концепція автора – це внутрішній стержень, навколо якого групується вся стилістична система твору. Свідомість автора є свідомість свідомості, що охоплює свідомість героя та його світ. Виразником свідомості є автор-творець, результатом – художній твір. Форми вираження авторської свідомості залежать від індивідуальності письменника.