ЛІНГВОПОЕТИЧНА АКТУАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТИКО-СОЦІАЛЬНИХ КОНЦЕПТІВ У ПОЕТИЧНОМУ ДИСКУРСІ ДЖОРДЖА ГОРДОНА БАЙРОНА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто специфіку лінгво-поетичної актуалізації художніх концептів, які відображають соціальні параметри національного буття у поетичному дискурсі Джорджа Гордона Байрона, шляхом аналізу семантики поетичних форм. Концептуальний простір поезії Байрона зображено крізь призму категорій національної ідентичності та в межах загального контексту романтичного світу, який визначено як систему універсальних художніх принципів, що формують у тексті відповідну естетичну перспективу художнього напрямку, відображають відповідний тип художнього мислення та систему індивідуально-авторських та колективних цінностей національної спільноти. Основна увага приділена аналізові семантичних, прагматичних та семіотичних аспектів антропоцентричних образів поетичних текстів.