МІСТИЧНИЙ СВІТ ПОЕЗІЇ РОБЕРТА ФАЙКУСА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У пропонованій статті розглядається проблематика сучасної чеської поезії, зокрема творчості Роберта Файкуса, представника її так званої «духовної течії». Роберт Файкус, лікар за освітою та митець за покликанням, народився у 1967 році в містечку Їндржіхув Градец, що на Моравії і, відповідно, представляє сьогодні моравську гілку чеської поезії. На відміну від багатьох своїх сучасників-поетів, Роберт Файкус не може похвалитися великим поетичним доробком. За період від 1997 року і станом на 2011 рік автор видав лише дві збірки. Однак при цьому його ім’я можна зустріти у літературно-критичних статтях, його творчість викликає інтерес читача та літературних критиків. Деякі твори Р. Файкуса можна знайти у вільному доступі в режимі онлайн на сторінках антологій сучасної чеської поезії.