Шляхи досягнення адекватності при перекладі науково-технічних текстів нафтогазової промисловості (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Розглянуто особливості адекватного перекладу англомовних лексичних, морфологічних і синтаксичних одиниць нафтогазової тематики. Увага при цьому звертається на стиль і жанр технічного тексту. Проаналізовано основні труднощі перекладу зазначеної термінології. Виявлено найбільш характерні помилки, що трапляються при перекладі вузькоспеціалізованих текстів. Встановлено, що при перекладі словосполучень в текстах нафтогазової термінології важливо не тільки знаходити відповідних у мові-цілі, а й перевіряти переклад кожного слова-компонента словосполучення зокрема. Проведене дослідження показало, що переклад текстів нафтогазової тематики вимагає спеціальної вузьконаправленої підготовки, глибоких знань української та англійської мов.