ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПІДХОДУ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ НАУКОВО-ФАНТАСТИЧНОГО ТЕКСТУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто функціональний підхід, у межах якого художній текст розглядається у зв’язку з особливостями його сприйняття як результат співтворчості автора і читача. Описано головні принципи функціональної методології, які покладено в основу сполученості психолінгвістичної, функціонально-комунікативної та когнітивної парадигм. Дослідження розкриває шляхи аналізу художнього тексту, який є можливим за умови взаємодії з когнітивними структурами та психоментальними процесами (сприймання, увага, пам’ять, мислення).