ОСОБЛИВОСТІ ПОЛІТИЧНОГО МОВЛЕННЯ В ІНАВГУРАЦІЙНІЙ ПРОМОВІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті проаналізовано особливості політичного мовлення в інавгураційні промові. Аналіз політичного мовлення націлений на дослідження знань, понять, тлумачень та поведінкової норми оратора. Досліджено інавгураційне звернення президента Америки Теодора Рузвельта. Результати аналізу засвідчили, що найбільший відсоток в інавгураційному зверненні Т. Рузвельта складають національно-культурні, соціальні та політичні концепти. Виявлено, що кожному етапу розвитку американського суспільства властиві певні концепти, закладені в національній свідомості і виражені словами-символами, які пояснюють соціокультурний пласт політичного мовлення.