СИНТАКСИЧНО-СТИЛЬОВІ ОСОБЛИВОСТІ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАКРОФОРМ У РОМАНАХ ВІРДЖИНІЇ ВУЛФ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Статтю присвячено дослідженню синтаксично-стильових особливостей композиційних макроформ, сукупність яких забезпечує структурно-змістову організацію художнього тексту. Наукову розвідку здійснено на матеріалі романів англійської письменниці В. Вулф «To the Lighthouse», «Mrs Dalloway», «Orlando: a Biography», «The Waves», «Jacob’s Room» та «The Years». Досліджено принципи класифікації композиційних макроформ за функціонально-семантичними критерієм, за яким їх поділяють на розповіді, описи й міркування. Охарактеризовано основні структурно-семантичні типи композиційних макроформ, з-поміж яких розрізняють однорідні та неоднорідні. Проаналізовано структурно-змістові типи неоднорідності композиційних макроформ та їхній зв’язок з відносною частотністю використання експресивно-стильових засобів, заснованих на редукції та експансії вихідної моделі речення, у досліджених текстах. Висвітлено особливості функціонування засобів виразного синтаксису у романах В. Вулф.