ХРОНОТОП ВІЙНИ У ПОВІСТІ «КАРПАТСЬКА НІЧ» МИРОСЛАВА ІРЧАНА» ТА РОМАНІ «СМЕРТЬ ГЕРОЯ» РІЧАРДА ОЛДІНҐТОНА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті здійснено компаративний аналіз хронотопу війни у повісті Мирослава Ірчана «Карпатська ніч» та романі Річарда Олдінґтона «Смерть героя». Характерною особливістю прози українського й англійського авторів визначено спосіб конструювання оповідного матеріалу, який вирізняється складною системою хронотопних взаємодій. Доведено, що домінуючим у часо-просторовому континуумі творів є хронотоп війни, який забезпечує сюжетно-композиційну цілісність текстів, зводячи розрізнені мотиви й образи в єдиний фокус. У воєнному хронотопі, позначеному семантикою абсурду та приреченості, акумулюється життєвий досвід головних персонажів, що артикулюється у творах як шлях до смерті.