ЯВИЩЕ ФОСИЛІЗАЦІЇ В ОПАНУВАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДОРОСЛИМИ МОВЦЯМИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Пропонована стаття розкриває специфіку явища фосилізації, що виникає в процесі опанування другої мови дорослими мовцями. Актуальність даної розвідки зумовлена відсутністю єдиної концепції щодо цього мовного феномена в сучасній науковій спільноті. Акцентовано на необхідності висвітлення двох ключових питань у рамках дослідження проблем вивчення іноземної комунікації: Як носію іншої мови досягти досконалості в оволодінні другою мовою? Чому повного оволодіння недосяжне?Автор наголошує на небезпеці непомічених і/або несвідомих фонетичних, граматичних, лексичних, стилістичних, дискурсивних помилок, що призводить до виникнення інтермови  – так званої проміжної системи, яку в 1972 році почав досліджувати Селінкер. У зв’язку з цим описано різницю між двома суміжними мовними явищами – фосилізацією і плато. Перша має постійний характер, набагато важче її подолати, оскільки наявність неусвідомлених і/або непомічених помилок викликає появу проміжної мови, яка, за усвідомленням мовця, має бути цільовою мовою, але насправді є перехідною системою. Плато, у свою чергу, – тимчасове явище, яке можна подолати за умови застосування певної методики й ефективних стратегій навчання.