РЕЛІГІЙНО-МІФОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ ДІАЛЕКТНИХ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Інтерес суспільства до витоків духовної культури та народних традицій зумовлюють необхідність дослідження фразеологічних систем ареального мовлення як невід’ємної частини загальнонародної мови. Фразеологія волинських говірок і сьогодні відзначається значною кількістю одиниць, що походять із релігійно-церковного джерела, зумовлена дохристиянськими віруваннями та обрядами, засвідчує світоглядні уявлення та орієнтири, духовне життя не лише автохтонного населення, а й інших етнічних груп, що здавна тісно контактували з українцями. Вони стали невід’ємними засобами мовного репертуару діалектоносіїв. Народна фразеологія якнайкраще дає уявлення про самих носіїв говірок. На ґрунті місцевих традицій та у тісному зв’язку з взаємопроникненням книжного та розмовного мовлення формується культурна ідентичність та національна свідомість. В ареальній фразеології закріплюються морально-естетичні впoдобання та світоглядні орiєнтири, вaжливi як для cприйняття дiйсності, так i своєї культyри.