АНАЛІЗ СКЛАДНИХ ПРИКМЕТНИКІВ У КОНТЕКСТІ МІКРОСИСТЕМИ «ХАРАКТЕР ЛЮДИНИ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті здійснюється цілісне дослідження складних прикметників на позначення характеру людини, що об’єднані у відповідну лексичну мікросистему. Подано визначення терміну «складне слово». Композити системно аналізуються на фонетичному, морфологічному, семантичному та орфографічному рівнях. З’ясовано, що в межах даної мікросистеми домінують слова з основним наголосом на другому компоненті, котрий є семантичним центром у структурі складної лексичної одиниці. Виділено типові словотвірні моделі. Простежено варіативне написання (разом або через дефіс) одного й того ж складного слова на позначення характеру людини. Досліджуються також особливості словотвору прикметників на позначення характеру людини. Композити досліджуваної тематичної категорії об’єднано у тематичні і семантичні групи. Встановлено, що складні лексичні конструкції, що належать до мікросистеми «Характер людини» є як ендоцентричними, так і екзоцентричними за своєю семантикою.