ПPOCOДIЯ ЯК ЗАСIБ ПIДТРИМКИ КОМУНIКАТИВНОГО ПРОЦЕСУ В АНГЛОМОВНОМУ ДИСКУРСI (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Відомо, що в процесі обміну інформацією важливу роль відіграють лексичні та граматичні чинники мовлення, проте просодичний аспект є не менш важливим у цьому випадку. Стаття присвячена аналізу просодичних засобів, які сприяють підтримці комунікативного процесу в англомовному дискурсі та є своєрідним індикатором специфічних інтенцій завершення репліки одного співбесідника та вступу в діалог іншого учасника інтеракції. На основі проведених перцептивного і акустичного аналізів діалогічних текстів автор доходить висновку, що основними показниками завершення діалогічної репліки є прискорений темп і скорочення паузи. Одночас мелодичний компонент і гучність можна вважати нерелевантними показниками для даного дослідження, як такими, що не являються маркерами зміни ролей у діалогічному дискурсі.