ЕВФЕМІЗМИ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МЕНТАЛЬНОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті розглянуто феномен евфемізмів в контексті англійської ментальності.Визначено поняття “менталітет”. Мовну картину світу проаналізовано як відображення менталітету носія мови. Вказано унікальні концепти англосаксонської мовної картини світу в контексті піднятого у статті питання. Виведено поняття “евфемізм”. Англійські евфемізми як лінгвістичний та культурний феномен розглянуто в якості засобу концепту “применшення” у мовній картині світу англійців та (в меншій мірі) американців. Проаналізовано такі групи англійських евфемізмів, як: що стосуються різного типу дискримінації, евфемізми, які знижують забобонний страх перед певними явищами, евфемізми, які піднімають престиж певних професій, евфемізми, що відволікають від певних негативних явищ дійсності, евфемізми, які стосуються злочинності, статі, релігії та смерті, а також збірна група окремих випадків вживання евфемізмів.