МОДЕЛЮВАННЯ СЕМАНТИЧНИХ ЗВЯ’ЗКІВ У ПОРІВНЯЛЬНИХ СТРУКТУРАХ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У цій статті здійснено спробу змоделювати універсальні семантичні формули для порівняння-уподібнення та для контрастивного порівняння, які були б актуальні для різних дистрибутивних моделей порівняння для того, щоб уможливити семантичну інтерпретацію порівняння незалежно від різноманіття його формального вираження. Порівняння як когнітивний механізм, як операція, як спосіб оперування розумовими репрезентаціями передбачає, що цю операцію здійснює певна особа, суб’єкт порівняння. На основі матеріалу дослідження виокремлено засоби, що маркують присутність суб’єкта порівняння. Установлено, що елемент семантичної моделі,,суб’єкт порівняння” об’єднує два можливі варіанти:,,зазначений суб’єкт порівняння” і,,адресант”, що передбачає два варіанти реалізації семантичної моделі порівняння: порівняльні структури з wie/als із зазначеним суб’єктом порівняння та порівняльні структури з wie/als, у складі яких вказівка на суб’єкт порівняння відсутня.