КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА THE BEATLES ТА ВПЛИВ ЇХ ПІСЕННОЇ ЛІРИКИ НА ЕМПАТІЮ СТУДЕНТІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті описано й проаналізовано культурну спадщину та феномен так званої Бітломанії.Дослідження та вираження любові протягом десятиліть настільки домінували в ліричному змісті популярної музики, що любовну пісню можна назвати архетипною естрадною піснею. Детальний поділ «любовних стилів» запропонував психолог Джон Алан Лі, який припускає, що існує шість різних стилів (типів) кохання. Застосовуючи його типологію до популярної пісенної лірики, можна побачити, що визначені ним категорії є доречними як у музичному, так і в соціальному й емоційному плані. Коли ці уявлення використовуються для аналізу пісень, написаних та виконаних групою «Бітлз», стають помітними суттєві відмінності у підході до любові, що простежуються між ранніми та більш пізніми матеріалами групи. Існують суперечки щодо того, що це не випадкові відхилення, а вказівки на шляхи відображення їхнього особистого досвіду та професійної еволюції через характер їх музики.