КОМУНІКАТИВНА СИТУАЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕСИМІЗМУ МОВЦЯ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛОМОВНОЇ ПРОЗИ ХХ-ХХІ СТОЛІТЬ) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Стаття присвячена висвітленню особливостей песимізму як особистісного чинника комунікативно-мовленнєвої взаємодії. Зважаючи на той факт, що мовленнєва діяльність відбувається в конкретній комунікативній ситуації, встановлено, що комунікативна ситуація реалізації песимізму мовця включає особистісні характеристики й психологічні ролі учасників спілкування. Індивідуальні, соціальні та фізіологічні фактори є основою для формування предметно-подійного фону інтеракції, який включає сферу, місце та час спілкування. З’ясовано, що песимістичний комунікативний стиль вирізняється низкою диференційних ознак, серед яких чільне місце належить песимістичній комунікативній тональності, яка відображає ставлення учасників спілкування один до одного й до предмета і обставин мовлення.